Składniki: forma ok 24 cm
Kruche ciasto
- 200 gram mąki krupczatki/pszennej
- 1 zimne jajko
- 1/2 kostki zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
- 1 budyń waniliowy
- 3/4 kostki masła
- Ulubiona konfitura (opcjonalnie)
Dodatkowo
- Borówki/maliny okolo 400 gram
- Listki mięty
Przygotowanie:
Składniki na ciasto przekładamy do miski zagniatamy i formujemy kule. Ciasto wkładamy do lodówki na około 30 min.
W tym czasie przygotowujemy krem.
Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu. Następnie przestudzony budyń dodajemy do utartego masła.
Ciasto wykładamy na formę (wysmarowaną lekko wcześniej masłem) obklejamy również brzegi. Spód nakłuwamy widelcem i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180*C.
Upieczone ciasto studzimy i nakładamy na niego przygotowany krem budyniowy.
Możemy przed wyłożeniem kremy ciasto posmarować ulubioną konfiturą np. porzeczkową.
Na krem układamy borówki. Ciasto schładzamy w lodówce przed podaniem.
Smacznego!