Składniki na spód: (forma z wyjmowanym dnem 24 cm)
- 280 g herbatników
- 100 g czekolady gorzkiej
- 80 g masła
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ KOKOSOWĄ
- 160 g wiórków kokosowych
- 150 g czekolady białej
- 250 ml śmietanki 36%
- 50 g masła
SKŁADNIKI NA POLEWĘ
- 150 ml śmietanki 36%
- 70 g czekolady gorzkiej
- 70 g czekolady mlecznej
- 20 g masła
Wykonanie:
Spód: Formę do tarty 24 cm z wyjmowanym dnem wysmarować masłem.
Pokruszyć herbatniki w malakserze/blenderze stojącym. Roztopić masło a połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Herbatniki połączyć z masłem, dolać czekoladę i wymieszać. Masę wysypać do formy i wyklepać równo dno i boki. Podociskać, aby spód i boki były zbite. Najlepiej przy pomocy dna szklanki. Spód schować do lodówki na godzinę, po tym czasie przygotować warstwę kokosową.
Przygotowanie masy kokosowej: Do miski wsypać wiórki kokosowe.
W garnuszku podgrzać śmietankę z masłem prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać połamaną białą czekoladę. Po chwili zamieszać, czekolada powinna się rozpuścić i powstanie gładki sos.
Wlać ciepłą masę do wiórków i wymieszać dokładnie. Jeszcze ciepłe wiórki wyłożyć na schłodzony spod tarty i wyrównać. Po kilku minutach włożyć do lodówki na ok. 2 godziny.
Przygotowanie polewy: W garnuszku podgrzać śmietankę z masłem prawie do wrzenia. Dodać połamane czekolady i wymieszać. Powstanie gładki sos czekoladowy. Po lekkim ostudzeniu wylać na masę kokosową.
Tartę schładzać najlepiej przez całą noc w lodówce.
Smacznego!