Muffinki zawsze sprawdzają się na wycieczkach 🙂
Kto planuje w długi weekend jesienne wojaże niech zaglądnie po przepis 😉
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 1/2 kostki masła/margaryny
- 1 jajko
- 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka zapachu waniliowego
- tabliczka czekolady (najlepiej mleczna)
- posiekane orzechy włoskie
Składniki na ok 16 muffin
Jak zrobić?
Na początku najlepiej posiekać orzechy oraz pokroić czekoladę na małe kawałeczki oraz roztopić masło.
1) W naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy do tego cukier, pokrojoną czekoladę oraz posiekane orzechy.
2) W drugim naczyniu (mieszamy mokre składniki) roztrzepujemy jajko do którego dodajemy wystudzone masło oraz mleko. Całość mieszamy.
3) Mieszamy składniki suche z mokrymi.
Łyżką nakładamy masę na 3/4 foremki. Wkładamy do piekarnika na ok 40 min o temp 180*C (do momentu zarumienienia się)
SMACZNEGO!