Składniki na ok 14 sztuk:
murzynek:
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kopiasta łyżka ciemnego kakao
1/3 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
1 jajo
masa serowa:
200 gramów twarogu tłustego
1 małe jajo lub żółtko
1 łyżka cukru waniliowego
2 – 3 łyżki cukru
Wykonanie:
Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać żółtko lub małe jajo, cukry, wymieszać dokładnie.
W jednej misce wymieszać składniki sypkie: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao.
W drugiej jajo wymieszać łyżką z olejem i mlekiem.
Składniki mokre wymieszać łyżką z suchymi, mogą zostać małe grudki.
Formę do muffinek wypełnić papilotkami, napełniać 1 łyżką ciemnego ciasta, na środek dawać 1 kopiastą łyżeczkę masy serowej, przykryć ciastem ciemnym tak (około 1 łyżeczki), by całość zajmowała 3/4 objętości papilotki (ale nie więcej, bo Wam wypłyną). Tak postępować do wykończenia składników.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, włożyć muffinki i piec ok 20 minut.
Smacznego!
