Składniki:
(składniki na tortownicę o średnicy 24 cm)
Spód:
- 160 g herbatników maślanych
- 80 g masła
- 1 łyżka cukru pudru
Masa serowa (wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową):
- 800 g gęstego twarogu sernikowego z wiaderka
- 200 ml śmietanki 30%
- 3 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczone w 4 łyżkach wrzątku)
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 budyń waniliowy
Warstwa biszkoptowa:
- 12-14 podłużnych biszkoptów
- 3/4 szklanki mocnej, słodkiej kawy
- 1/4 szklanki likieru kawowego (opcjonalnie)
Masa śmietanowa:
- 500 ml kremówki
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- kakao
Wykonanie:
Herbatniki miksujemy na mąkę, a następnie łączymy z cukrem pudrem i stopionym masłem.
Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przesypujemy do niej masę ciasteczkową, którą dokładnie dociskamy dna. Tortownicę wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Wszystkie składniki masy serowej łączymy ze sobą i miksujemy na wolnych obrotach tylko do chwili połączenia się (ok. 20-30 sekund). Masę serową przelewamy na schłodzony spód i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 60-70 minut, a następnie studzimy go do temperatury pokojowej.
Przestudzoną kawę łączymy z likierem i zanurzamy w niej biszkopty, które następnie układamy dość ciasto na wierzchu sernika. Już po ułożeniu można je jeszcze delikatnie skropić pozostałą kawą.
Kremówkę łączymy z mascarpone oraz cukrem pudrem i miksujemy do chwili powstania gęstego kremu. Połową powstałego kremu przykrywamy biszkopty wyrównując wierzch łyżką, a pozostałą część umieszczamy w szprycy i wyciskamy na wierzch sernika.
Gotowy sernik wstawiamy na całą noc do lodówki, a przed podaniem oprószamy kakao.
Smacznego!