Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 25 dag borówek amerykańskich
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Jajka zmiksować z jogurtem, śmietaną i olejem.
W drugim naczyniu wymieszać mąkę, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia.
Do suchych składników dodać mokre, wymieszać je łyżką. Na końcu wsypać umyte i i osączone borówki, wymieszać.
Ciastem napełniać do 3/4 wysokości wyścielone papilotkami foremki do muffinek.
Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180*C.
Muffinki wystudzić. Podać posypane cukrem pudrem lub ozdobione lukrem.
Smacznego!:)