Składniki:
Spód:
- 160 g herbatników maślanych
- 85 g masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka kakao
Masa serowa (składniki powinny mieć temperaturę pokojową):
- 800 g gęstego twarogu sernikowego z wiaderka
- 250 g mascarpone
- 300 ml kremówki
- 150 g chałwy waniliowej
- 3/4 szklanki cukru
- 5 jajek
- 500 g malin
Wykonanie:
Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Herbatniki rozkruszamy na mąkę, łączymy z kakao, cukrem pudrem oraz stopionym i przestudzonym masłem. Tak powstałą masą wykładamy spód tortownicy dociskając ją dłonią. Tortownicę wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Twaróg, mascarpone, kremówkę, cukier, jajka oraz startą na drobnych oczkach tarki chałwę łączymy w misce i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników.
Do masy serowej dodajemy maliny, delikatnie mieszamy łyżką i przelewamy masę na schłodzony spód.
Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20 minut. Po tym czasie temperaturę zniżamy do 160 stopni i dopiekamy kolejne 50 minut. Sernik wyjmujemy z piekarnika kiedy jego środek wydaje się jeszcze lekko płynny, proszę się nie martwić w lodówce masa stwardnieje.
Sernik studzimy w uchylonym piekarniku przez około godzinę, a następnie wyjmujemy go i kiedy osiągnie temperaturę pokojową wstawiamy do lodówki na całą noc.
Smacznego!