Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki kakao
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem budyniowy do ciasta:
- 6 żółtek
- 0,5 litra wody
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 200 g miękkiego masła
- 2 łyżki spirytusu
Frużelina wiśniowa:
- 1,5 słoika wiśni ( słoik miał pojemność 0,75)
- 3/4 szklanki cukru ( w zależności jak wiśnie są słodkie)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2,5 łyżeczki żelatyny
Beza:
- 6 białek
- 1 i 1/2 szklanka cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- opcjonalnie płatki migdałów
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem na sztywno. Dodajemy żółtka dalej ubijamy do połączenia się składników. Mąkę, proszek i kakao łączymy razem. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo mąkę i delikatnie mieszamy (ja zawsze robię to ręcznie) aż uzyskamy jednolitą masę. Masę wylewamy na brytfankę wysmarowaną margaryną i wyłożoną papierem. Władamy do nagrzanego piekarnika do 160 C z funkcją termoobiegu na 30 minut.
W międzyczasie robimy frużelinę. Do garnka wsypujemy wiśnie wraz z zalewą i gotujemy do momentu aż zmiękną. Dodajemy cukier i mieszamy aż się rozpuści. Odlewamy szklankę soku i dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Do drugiej połówki dodajemy żelatynę i mieszamy do momentu aż się rozpuści. Ściągamy garnek z gazu i mieszamy z sokiem z mąką. Masa powinna być gęsta po dodaniu mąki. Na koniec dodajemy żelatynę i mieszamy odstawiamy do delikatnego stężenia.
Beza:
Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli i cukrem na sztywno. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną delikatnie mieszamy a następnie ocet jabłkowy. Na papierze do pieczenia zaznaczamy obrys bezy wielkość formy do pieczenia. Papier układamy na formie a następnie rozprowadzamy pianę zgodnie z obrysem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika po biszkopcie na 45 minut 160 stopni po tym czasie wyłączamy piekarnik ale nie otwieramy go jeszcze przez 1,5 godziny. Aby beza całkiem wyschła.
Masa budyniowa:
mleko zagotowujemy. W osobnym garnku mieszamy pozostałe składniki ( żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną i pszenną) do uzyskania jednolitej masy. Gry mleko zaczyna się gotować dodajemy go do masy z żółtek, Garnek umieszczamy na małym ogniu i intensywnie mieszamy tak aby nie powstały grudki można to zrobić za pomocą miksera ( ja zawsze mieszam trzepaczką). Mieszamy tak długo aż zacznie się gotować powstaną pęcherzyki powietrza.
Gdy masa ostygnie dodajemy do niej miękkie masło i ubijamy mikserem na koniec dodając spirytus.
Na biszkopt nasączony sokiem z wiśni cytryną i spirytusem umieszczamy masę budyniową następnie rozsmarowujemy tężejąca galaretkę z wiśnia na nią układamy bezę.
Ciasto chłodzimy w lodówce przez całą noc.
Smacznego!