Składniki:
- 1 duża cukinie – 520 g ( odciśniętej)
- 3 szklanki mąki pszennej – 460 g
- 4 średnie jajka
- 4/5 szklanki oleju
- 4 łyżki kakao
- 4/5 szklanki cukru
- 6 tabletek miętowych Goplany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
Szklankę mam o pojemności 210 ml.
Jajka oraz cukinie powinny być w temperaturze pokojowej.
Wykonanie:
Cukinię obieramy i jeśli jest młoda a jej ziarna nie są jeszcze wykształcone można całą zetrzeć na tarce, na dużych oczkach. Jeśli cukinia nie jest już taka młoda to należy wykroić środek z nasionami.
Do startej cukinii wsypujemy pół łyżeczki soli. Całość mieszamy i odstawiamy na kilka minut, by cukinia puściła sok. Tartą cukinię lekko odciskamy z nadmiaru wody.
Do dużej miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier, masę ubijamy na puch. Ubijamy mikserem na najwyższych obrotach do momentu aż uzyskasz jasny krem jajeczny. Następnie dodajemy olej i ubijamy na mniejszych obrotach na koniec starta cukinia i mieszamy ją łyżką z masą jajeczną.
W drugiej misce łączymy suche składniki ( mąkę, proszek, kakao, sodę).
Do mokrej masy cukiniowej dosypujemy stopniowo suche składniki i mieszamy delikatnie łyżką do uzyskania jednolitej masy.
Na sam koniec kroimy tabletki w kostkę, dosypujemy do masy i mieszamy.
Tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy masę do tortownicy i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z funkcją góra/dół na około 1 godzinę ( do suchego patyczka).
Polewa czekoladowa:
- 50 gram masła
- 8 łyżek mleka
- 4 łyżki cukru
- 5 łyżek kakao
Wszystkie składniki podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia, gotowe ciasto polewamy czekoladą. Możemy udekorować sezonowymi owocami
Smacznego!