Składniki:
Spód:
- 220g herbatników
- 100g masła – roztopionego, ostygniętego
Masa serowa:
- 1kg gotowego sera na sernik z wiaderka
- 250g serka mascarpone
- 200g naturalnego jogurtu
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g
- 200-210g cukru
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 3 duże jajka
- 200g umytych, osączonych jagód
- 100g umytej, osączonej borówki
Wierzch:
- 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 fix do śmietany
Sos jagodowy:
- 90-100g jagód
- 1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:
Spód:
1. Herbatniki przełożyć do blendera i zmiksować na piasek. Przesypać je do miski i dodać roztopione masło, wymieszać. Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm (lub do tortownicy 24cm ale o wysokości 8cm), wyrównać i docisnąć.
Masa serowa:
2. Do miski przełożyć oba sery, dodać jogurt, oba cukry, budyń, skórkę cytrynową i wymieszać dokładnie mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Na koniec dodać jagody, borówkę i delikatnie wymieszać szpatułką.
3. Gotową masę serową przełożyć na spód w blaszce i wyrównać. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160C na funkcji góra – dół przez około 75 minut. Po upieczeniu sernik można zostawić na około 30 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po tym czasie wyjąć go do całkowitego ostygnięcia.
Ostygnięty sernik wstawić do lodówki na parę godzin, można na całą noc.
Wierzch:
4. Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i sernik położyć na paterze. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, cukrem z wanilią i fixem.
Gotową śmietankę wyłożyć na wierzch sernika i wyrównać.
Sos jagodowy:
5. Jagody i borówkę przełożyć do blendera, dodać cukier puder i zmiksować na mus.
Gotowy mus nałożyć łyżeczką na wierzch sernika i delikatnie zmieszać go ze śmietanką.
Smacznego!