Skip to content

Deserkowo.pl

Pyszne ciasta i desery

Menu
  • Facebook – Bądź na bieżąco
Menu

Sernik Jagodowy

Posted on 20 sierpnia 202028 grudnia 2020 by Ela

Składniki:

Spód:

  • 220g herbatników
  • 100g masła – roztopionego, ostygniętego

Masa serowa:

  • 1kg gotowego sera na sernik z wiaderka
  • 250g serka mascarpone
  • 200g naturalnego jogurtu
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g
  • 200-210g cukru
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 3 duże jajka
  • 200g umytych, osączonych jagód
  • 100g umytej, osączonej borówki

Wierzch:

  • 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 fix do śmietany

Sos jagodowy:

  • 90-100g jagód
  • 1 łyżka cukru pudru

Wykonanie:

Spód:
1. Herbatniki przełożyć do blendera i zmiksować na piasek. Przesypać je do miski i dodać roztopione masło, wymieszać. Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm (lub do tortownicy 24cm ale o wysokości 8cm), wyrównać i docisnąć.

Masa serowa:
2. Do miski przełożyć oba sery, dodać jogurt, oba cukry, budyń, skórkę cytrynową i wymieszać dokładnie mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Na koniec dodać jagody, borówkę i delikatnie wymieszać szpatułką.

3. Gotową masę serową przełożyć na spód w blaszce i wyrównać. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160C na funkcji góra – dół przez około 75 minut. Po upieczeniu sernik można zostawić na około 30 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po tym czasie wyjąć go do całkowitego ostygnięcia.
Ostygnięty sernik wstawić do lodówki na parę godzin, można na całą noc.

Wierzch:
4. Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i sernik położyć na paterze. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, cukrem z wanilią i fixem.
Gotową śmietankę wyłożyć na wierzch sernika i wyrównać.

Sos jagodowy:
5. Jagody i borówkę przełożyć do blendera, dodać cukier puder i zmiksować na mus.
Gotowy mus nałożyć łyżeczką na wierzch sernika i delikatnie zmieszać go ze śmietanką.

Smacznego!

Sernik przed upieczeniem
Gotowy sernik
Pełny jagód sernik

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kategorie

  • Babeczki (8)
  • Bar mleczny (5)
  • Beza Pavlova (1)
  • Boże Narodzenie (5)
  • Ciasta (22)
  • Ciasteczka (15)
  • Deser (5)
  • Donaty (1)
  • Gofry (1)
  • Muffinki (6)
  • Nasze realizacje (6)
  • Pączki (2)
  • Pierniczki (2)
  • Rogaliki (1)
  • Sernik (7)
  • Sernik na zimno (4)
  • Słodkości z różnych stron świata (4)
  • Śniadanie (1)
  • Tarta (2)
  • Torty (3)
  • Wielkanoc (5)

Społeczność

Deserkowo - osładzamy życie
czerwiec 2025
P W Ś C P S N
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
« sty    

Wypieczone

Kuchnia

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Wypieczone

Kategorie

  • Babeczki (8)
  • Bar mleczny (5)
  • Beza Pavlova (1)
  • Boże Narodzenie (5)
  • Ciasta (22)
  • Ciasteczka (15)
  • Deser (5)
  • Donaty (1)
  • Gofry (1)
  • Muffinki (6)
  • Nasze realizacje (6)
  • Pączki (2)
  • Pierniczki (2)
  • Rogaliki (1)
  • Sernik (7)
  • Sernik na zimno (4)
  • Słodkości z różnych stron świata (4)
  • Śniadanie (1)
  • Tarta (2)
  • Torty (3)
  • Wielkanoc (5)

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org
©2025 Deserkowo.pl | WordPress Theme by Superbthemes.com