Składniki: na ok 12 sztuk
(powinny być w temperaturze pokojowej)
- 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
- 100 g masła
- 2 jajka
- 150 g drobnego cukru do wypieków lub zwykłego
- 100 g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g malin
Wykonanie:
Masło umieścić w garnuszku, podgrzać, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty, po tym czasie wymieszać do jej rozpuszczenia. Lekko przestudzić.
Przestudzoną masę czekoladową i pozostałe składniki (oprócz malin) zmiksować na gładką masę. Dodać maliny i lekko wymieszać szpatułką.
Powstałą masę nałożyć do foremek na muffinki (najlepsze silikonowe lub papierowe papilotki), do 3/4 ich wysokości.
Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut (nie pieczemy do tzw. suchego patyczka – patyczek włożony w babeczkę może być oblepiony czekoladą, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta).
Smacznego! 🙂
