Składniki:
Blacha 25cm x 40 cm
Ciasto czekoladowe:
- 200 g czekolady gorzkiej
- 200 g masła
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki wody
Masa serowa:
- 1/2 kg sera
- 3 jajka
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 1 szklaka cukru
- 1 opakowani cukru waniliowego
- parę kropel olejku śmietankowego/cytrynowego
Przygotowanie:
Masło umieścić w rondelku podgrzać, dodać czekoladę, cukier i wodę. Rozpuścić do połączenia składników.
Po ostudzeniu dodać żółtka i wymieszać na jednolitą masę mikserem. Kolejno dodać mąkę, proszek wymieszać, na koniec dodać pianę z białek delikatnie wymieszać wszystkie składniki.
Do sera dodać żółtka, proszek budyniowy, ubite białka z cukrem wymieszać wszystkie składniki.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia wylać masę czekoladową. Ser umieścić w rękawie cukierniczym. Delikatnie wyciskać na masę czekoladową w kształcie kratki.
Piec 45 min w 180 C
Smacznego!!!