Skip to content

Deserkowo.pl

Pyszne ciasta i desery

Menu
  • Facebook – Bądź na bieżąco
Menu

Czarny las

Posted on 20 grudnia 202030 marca 2023 by Asia

na małą blachę

Składniki na biszkopt:
  •  1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem czekoladową:
  • 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 125 g serka mascarpone
  •  2 łyżki cukru pudru
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki żelatyny
  • 50 ml wrzątku do żelatyny
Składniki na krem śmietankowy:
  • 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36 %
  • 125 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 50 ml wrzątku do żelatyny
Poncz do nasączenia biszkoptu:
  • 100 ml kompotu z wiśni lub soku
  • 100 ml przegotowanej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka alkoholu (opcjonalnie)
Dodatkowo:
  • 360 g wydrylowanych pijanych wiśni z nalewki 
  • 50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
Wykonanie:
Biszkopt

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i nadal ubijamy. Dodajemy pojedynczo żółtka i dalej ubijamy. Odstawiamy mikser i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko mieszamy delikatnie najlepiej reką do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wylewamy do prostokątnej foremki, o wymiarach 25cm x 30cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 min (grzałki góra, dół), w temperaturze 170°C. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem, wbijając w sam środek ciasta. Jeśli patyczek będzie czysty, ciasto jest upieczone. Biszkopt zostawiamy na 15 min w wyłączonym, zamkniętym piekarniku. Po tym czasie uchylamy piekarnik i zostawiamy na kolejne 15 min. Potem ciasto wyciągamy z piekarnika, lekko studzimy, a następnie wyciągamy z blaszki, ściągamy papier do pieczenia i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Po ostudzeniu biszkopt dzielimy wzdłuż na połowę i jeden blat wkładamy do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. Drugi blat biszkoptu zostawiamy na później. Biszkopt w foremce nasączamy połową ponczu. Na niego wykładamy wydrylowane wiśnie po całej powierzchni. Tak przygotowany biszkopt odstawiamy na później.

Krem czekoladowy

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zostawiamy do przestudzenia. Czekolada musi być chłodna, ale cały czas płynna. Ubijamy śmietankę kremówkę, a następnie dodajemy serek mascarpone i cukier puder (spróbujmy masę czy potrzeba dodawać jeszcze cukier puder) i wszystko dokładnie ucieramy. Następnie małym strumieniem dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Mieszamy tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy rozpuszczoną we wrzątku i wystudzoną tężejącą żelatynę. Dolewamy małym strumieniem ciągle mieszając mikserem, na małych obrotach.

Masę czekoladową wykładamy do wcześniej przygotowanej blaszki, przykrywając wiśnie, rozkładając po całej powierzchni.

Krem śmietankowy

W misce ubijamy śmietankę kremówkę następnie dodajemy serek mascarpone wymieszaną z cukrem puder a na sam koniec dodajemy tężejącą żelatynę. Wszystko mieszamy i wykładamy na masę czekoladową, rozprowadzając po całej powierzchni.

Na wierzch ciasta, obierkiem do warzyw, ścinamy czekoladę mleczną lub gorzką. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Ciasto przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

prezentacja od środka
Piękne ciasto

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kategorie

  • Babeczki (8)
  • Bar mleczny (5)
  • Beza Pavlova (1)
  • Boże Narodzenie (5)
  • Ciasta (22)
  • Ciasteczka (15)
  • Deser (5)
  • Donaty (1)
  • Gofry (1)
  • Muffinki (6)
  • Nasze realizacje (6)
  • Pączki (2)
  • Pierniczki (2)
  • Rogaliki (1)
  • Sernik (7)
  • Sernik na zimno (4)
  • Słodkości z różnych stron świata (4)
  • Śniadanie (1)
  • Tarta (2)
  • Torty (3)
  • Wielkanoc (5)

Społeczność

Deserkowo - osładzamy życie
czerwiec 2025
P W Ś C P S N
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
« sty    

Wypieczone

Kuchnia

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Wypieczone

Kategorie

  • Babeczki (8)
  • Bar mleczny (5)
  • Beza Pavlova (1)
  • Boże Narodzenie (5)
  • Ciasta (22)
  • Ciasteczka (15)
  • Deser (5)
  • Donaty (1)
  • Gofry (1)
  • Muffinki (6)
  • Nasze realizacje (6)
  • Pączki (2)
  • Pierniczki (2)
  • Rogaliki (1)
  • Sernik (7)
  • Sernik na zimno (4)
  • Słodkości z różnych stron świata (4)
  • Śniadanie (1)
  • Tarta (2)
  • Torty (3)
  • Wielkanoc (5)

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org
©2025 Deserkowo.pl | WordPress Theme by Superbthemes.com