Składniki: na tortownicę o średnicy 24 cm
Spód:
- 200 g herbatników pełnoziarnistych
- 90 g masła
Masa sernikowa:
- 250 g białej czekolady (ja wybrałam Wedel)
- 375 g serka kremowego philadelphia
- 375 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1,5 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie:
Tortownice natłuścić i wyłożyć na dno papier do pieczenia.
Dokładnie pokruszyć herbatniki, wymieszać je z roztopionym masłem, następnie wyłożyć masą spód tortownicy, dociskając do dna palcami. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy.
Białą czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej.
Wystudzić do temperatury pokojowej, ale powinna pozostać płynna.
W misce umieścić serek kremowy i zmiksować do miękkości. Dodać roztopioną i przestudzoną białą czekoladę, dalej miksować do połączenia się składników.
W osobnym naczyniu ubić schłodzoną śmietanę kremówkę.
Stopniowo do masy serowej dodać sok z cytryny, ekstrakt z wanilii i bitą śmietanę i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia i powstania lekkiej, musowej konsystencji.
Masę serową delikatnie przełożyć na ciasteczkowy spód i wyrównać. Schłodzić przez noc w lodówce.
Przed podaniem posypać ziarenkami granatu.
*Warto wyciągnąć przed podaniem wcześniej sernik z lodówki bo będzie on bardziej delikatny. Kroić ostrym długim nożem przelanym wrzątkiem i wytartym do sucha.
Smacznego!