Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek)
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki kakao
- sok z połówki cytryny
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem budyniowym oraz z cukrem pudrem. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i siekamy nożem do połączenia. Następnie dodajemy żółtka oraz sok z połówki cytryny. Zagniatamy, aż utworzy się ciasto o gładkiej konsystencji.
Mniej więcej 1/5 ciasta odrywamy i dodajemy do niego kakao. Ponownie wyrabiamy aż do połączenia. Oba rodzaje ciasta zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Po tym czasie ze schłodzonego ciasta jasnego odrywamy kawałeczek (resztę ciasta trzymamy w lodówce, by niepotrzebnie go nie ogrzewać) i formujemy wałek. Kroimy na mniejsze kawałki i z każdego formujemy kuleczkę – to będą brzuszki owieczek. Układamy je obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (kuleczki z jasnego ciasta układamy w kolumnach wg wzoru: 2+3+3+2).
Z ciasta kakaowego formujemy główki, uszy i nogi owieczek. Dokładamy je do brzuszków.
Ciasteczka pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone ciasteczka ostrożnie zdejmujemy z blachy, Studzimy na kratce.
Smacznego!