Składniki: na tortownicę ok 24 cm
Spód:
- 175 g Oreo
- 70 g roztopionego masła
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- 1 kg twarogu z wiaderka np. Piątnica, Wieluń Mój Ulubiony
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 opakowanie połamanych na ćwiartki ciastek Oreo
Dodatkowo:
- 150 g mascarpone
- 250 ml kremówki
- 1 kopiasta łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka wrzucić do malaksera i zmiksować na proszek, dodajemy stopione masło, mieszamy. Tak powstałą masę wylepiamy spód tortownicy dociskając do dna. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki masy serowej, oprócz ciasteczek. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.
Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać. W masę powciskać ciasteczka Oreo, zatapiając je w masie.
Piec w temperaturze 150ºC przez około 50 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić, następnie schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Kremówkę (płynną) łączymy z mascarpone i cukrem pudrem. Miksujemy na gładki, gęsty krem.
Połową kremu pokrywamy wierzch sernika, a drugą połowę przekładamy do szprycy i wyciskamy 12 rozetek. Pomiędzy rozetkami układamy przekrojone na pół ciastka.
Smacznego!