Składniki: ok 14 babeczek
- 3 jajka
- 200 g mleka
- 100 g oleju rzepakowego
- 190 g cukru
- 280 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 g kakao
- konfitura z czarnych porzeczek
Składniki na krem:
- 200 g mascarpone
- 200 g śmietanki 36%
- 40 g cukru pudru
Przygotowanie:
Przygotować dwie miski, jedną na składniki mokre, drugą na składniki suche.
Wymieszać razem mleko, olej i jajka. Dodać do tego wymieszane składniki z drugiej miski, czyli: cukier, mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Wymieszać starannie do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć ciasto do formy, wyłożonej papilotkami. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175*C około 30 minut. Ostudzić babeczki.
Wystudzone babeczki wydrążamy za pomocą łyżeczki, pustą przestrzeń wypełniamy konfiturą.
Przygotować krem: Do misy włożyć wszystkie składniki i ubijać do czasu, aż krem będzie gęsty i puszysty.
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką i nakładamy na każdą babeczkę.
Smacznego!