Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego w rulonie
- budyń waniliowy bez cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 0,4 l mleka
- ekstrakt waniliowy
- 2 żółtka
- 250 ml śmietanki 36%
Przygotowanie:
Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu (dodajemy mniej mleka niż w przepisie: 0,4l), zamiast zwykłego cukru dodajemy cukier waniliowy. Odstawiamy na bok. Dodajemy śmietankę kremówkę, cukier waniliowy i żółtka. Mieszamy podgrzewając przez chwilę. Odstawiamy z ognia, studzimy, krem przed nałożeniem do babeczek musi ostygnąć.
Z ciasta francuskiego ściągamy papier i ponownie zawijamy w rulon. Tniemy po ok 2,3 cm długości. Kawałki ciasta wciskamy do wysmarowanych masłem foremek na babeczki. Zaczynamy od naciśnięcia pionowo kciukiem na zwinięty rulon. Następnie rozprowadzamy ciasto do zewnątrz i na boki aż po samą górę. Nakładamy krem do połowy wysokości.
Pieczemy w temp. 200 stopni (z termoobiegiem), około 30 min aż do zbrązowienia górnej cześci babeczek.
Pastéis de Nata najlepiej smakują na ciepło posypane obficie cynamonem lub cukrem pudrem.
Smacznego!