Składniki:
na ok. 15 sztuk
na 15 sztuk babeczek
- 2 szklanki mąki tortowej
- ½ szklanki drobnego cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 jajka
- ½ szklanki oleju
- ½ szklanki jogurtu pitnego ( może być smakowy np. waniliowy)
- ½ szklanki mleka
- 1 szklanka malin
- 1,2 tabliczki czekolady
- płatki migdałowe
- 1 szklanka – 250 ml
Wykonanie:
Do miski wsypać suche składniki mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek, pokrojoną w kostkę czekoladę oraz sól i dokładnie wymieszać.
W drugiej misce mieszamy składniki mokre: roztrzepać jajka, dodać jogurt oraz olej.
Mokre składniki połączyć z suchymi wszystko razem wymieszać. Maliny układać bezpośrednio do foremek przykrywając je masą. Malinka łyżka masy, malinka masa itd. (Takie układanie pozwoli nam zachować maliny w całości).
Na wierzch układamy kilka płatków migdałów.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, wstawiamy blaszkę z babeczkami i pieczemy do zarumienienia się około 25 minut.
SMACZNEGO !
