Składniki:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki grubo startej marchewki
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jajka
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Dekoracja:
- 200 ml śmietanki 30% (zimnej)
- śmietan-fix
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- dżem z czarnej porzeczki
Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę, następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy i olej. Po wymieszaniu składników, dodajemy odciśniętą marchewkę.
Napełniamy foremki do 3/4 wysokości, pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 *C (góra-dół).
Dekoracja:
Wystudzone muffiny wydrążamy za pomocą łyżeczki, (jeśli za bardzo wyrosną, odcinamy „czapeczkę” babeczki) pustą przestrzeń wypełniamy konfiturą.
Przygotować krem: Do misy wlać śmietankę oraz śmietan-fix ubijać do czasu, aż krem będzie gęsty i puszysty.
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką i nakładamy na każdą babeczkę, posypać orzechami.
Smacznego!
