Składniki:
(ok. 14 sztuk)
- 140 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- nutella (około pół szklanki)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wykonanie:
Masło pokrojone na kawałki i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do powstania jasnej, puszystej masy maślanej. Dodać ekstrakt z wanilii, utrzeć. Po kolei wbijać jajka, ucierając po każdym dodaniu do dokładnego połączenia się składników.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy, wymieszać szpatułką do połączenia lub mikserem na lekkich obrotach.
Formę do muffinów wyłożyć papilotkami (chyba że są silikonowe to nie trzeba:). Do każdej papilotki nałożyć ciasta, do 2/3 wysokości papilotki. Na górę każdej babeczki nałożyć 2 łyżeczki nutelli, wykałaczką zrobić ósemki.
Piec w temperaturze 160 – 170ºC przez około 25 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć i wystudzić.
Smacznego!