Składniki:
- 200 g masła
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki kakao
- 1/2 tabliczki czekolady (najlepiej deserowej)
- masło do wysmarowania formy
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady deserowej
- 40 g masła
Przygotowanie:
Masło rozpuścić w rondelku. Białka oddzielić od żółtek, następnie białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka wymieszać z cukrem na kogel, dodać mąkę, rozpuszczone masło, proszek do pieczenia i zmiksować.
Dodać ubitą pianę i wymieszać delikatnie.
Dodać kakao i pokrojoną drobniej czekoladę. Wymieszać.
Foremkę wysmarować porządnie masłem. Wlać masę. Wstawić do nagrzanego do 200 C piekarnika i piec około 40-45 minut, aż patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy.
Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia i następnie wyjąć z foremki.
Polać polewą: do garnka włożyć połamaną na kosteczki czekoladę i pokrojone masło, cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu aż czekolada się roztopi. Od razu odstawić z ognia i polać po cieście.
Smacznego!
