Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 kostka masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 jajka
- 1 cukier waniliowy
- Sok z połówki cytryny plus starta skórka (ewentualnie zamiast cytryny do smaku olejek cytrynowy )
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 ml mleka (ok 10 łyżek)
- 4-5 łyżek kakao
Wykonanie:
Mąkę przesiać i podzielić na dwie części.
Do jednej dodać skórkę z cytryny a do drugiej kakao.
Margarynę (masło) utrzeć z cukrami oraz z sokiem z cytryny.
Białka ubić osobno i dodać do utartej masy, wymieszać drewnianą łyżką.
Podzielić masę na dwie części: dodać do jednej z mąka i z kakao plus mleko, oraz do drugiej z mąką ze skórką z cytryny i wymieszać.
Wylać do blaszki na dół białą masę a na górę kakaową przez środek zrobić nożem nacięcie.
Nagrzać piekarnik do 170 stopni, piec 40- 50 min.
Smacznego!