Składniki:
- 6 białek (średniej wielkości jajek)
- 300 g drobnego cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Krem z serka mascarpone:
- 150 g serka mascarpone
- 200 g słodkiej śmietany 36%
- 1 łyżka cukru pudru
Do dekoracji:
- owoce sezonowe
Wykonanie:
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg o średnicy ok. 22 cm. Papier odwrócić na drugą stronę.
Piekarnik rozgrzać do 150°C (z termoobiegiem).
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier (po ok. 1 łyżce, robiąc duże odstępy między kolejnym dodaniem). Całość ubijam około 15 minut. Na końcu dodać łyżkę soku z cytryny i skrobię i jeszcze chwilę ubić na małych obrotach miksera. Masa bezowa powinna być dobrze ubita i się świecić.
Ubitą pianę nałożyć na narysowany okrąg i delikatnie ją rozłożyć. Na środku zrobić lekkie wgłębienie na krem. Ozdobić brzegi, przeciągając łyżką od dołu do góry.
Bezę wstawić do piekarnika, od razu zredukować temperaturę do 105°C i piec co najmniej 3 godziny. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić bezę w piekarniku do całkowitego ostygnięcia – ja zawsze zostawiam beze na całą noc. Ważne, aby beza było chrupiąca i jasna z zewnątrz, a mięciutka w środku.
Chłodną bezę położyć na paterę, ściągając papier z dołu.
Przygotować krem z serka mascarpone. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. (Zacząć od niskich obrotów miksera, stopniowo je zwiększając, aby śmietana nie chlapała). Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Krem wyłożyć delikatnie na bezę. Udekorować owocami.
Podawać od razu.
Smacznego!