Składniki:
- 3 i pół tabliczki czekolady
- 2 płaskie łyżki cukru
- Pół kostki masła
- 2 duże jajka
- Skórka otarta z 1 sparzonej pomarańczy
- 80 g mąki pszennej tortowej (pół szklanki)
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szczypty soli
Wykonanie:
Masło oraz pokrojoną czekoladę umieszczamy w misce nad garnkiem z gotującą się wodą i podgrzewamy do chwili, aż składniki się połączą. Gotową masę odstawiamy do wystygnięcia.
Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę, a następnie, cały czas miksując, wlewamy do niej cienkim strumieniem czekoladę. Następnie gdy składniki się połączą, dodajemy skórkę pomarańczową, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sól.
Z porcji ciasta wielkości łyżki stołowej formujemy niezbyt płaskie ciasteczka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując kilkucentymetrowe odstępy, i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C.
Pieczemy 10 minut, a następnie delikatnie przekładamy na kratkę i odstawiamy do wystygnięcia.
Smacznego!