Składniki: około 12 sztuk
- 150 g płatków owsianych
- 80 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 100 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 1 jajko (w temperaturze pokojowej)
- kawałki czekolady mlecznej i gorzkiej (albo deserowej)
Wykonanie:
Przygotować wszystkie składniki.
W misce wymieszać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną, płatki owsiane oraz proszek do pieczenia. Dodać szczyptę soli.
W osobnej zmiksować miękkie masło z cukrem. Wbić jajko i wymieszać do połączenia.
Dobrze wymieszać składniki suche z mokrymi, pod koniec dodać posiekane kawałki czekolady.
Na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia uformować ciastka, używając najlepiej łyżki do lodów. Najlepiej piec na dwa razy, żeby ciasteczka podczas pieczenia nie połączyły się.
Piec w 180 stopniach (góra-dół) około 12 minut. Studzić na kratce.
Smacznego

