Składniki:
(2 blachy ciastek )
- 1 opakowanie kleiku ryżowego 160 g (u mnie Nestle, szukać na półkach z produktami dla dzieci )
- 1 opakowanie wiórek kokosowych 100 g
- 1 szklanka mąki
- 4 jajka
- 200 g masła, w temperaturze pokojowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- dżem do wypełnienia ciastek najlepiej powidła lub dżem z czarnej porzeczki ( taki który jest gęsty i nie rozpłynie pod wpływem temperatury)
Wykonanie:
Do miski wrzucamy wszystkie składniki ważne aby składniki były w temperaturze pokojowej (masło możemy lekko podgrzać w rondelku). Wszystkie składniki mieszamy razem do uzyskania jednolitej masy.
Z masy formujemy nie duże kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę rozpłaszczamy delikatnie palcem lub łyżką aby powstało wgłębienie.
Na ciastka układamy dżem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na około 20 minut (do uzyskania złotego koloru).
Możemy upiec puste ciasteczka i dopiero po wystygnięciu wypełnić je ulubionym dżemem.
Smacznego!

