Składniki:
na ok 18 sztuk
wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
- 200 g gorzkiej czekolady (ja użyłam 100 g czekolady gorzkiej i 100 g czekolady gorzkiej ze skórką pomarańczy firmy Wawel)
- 60 g masła
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 2 duże jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka likieru o smaku pomarańczowym
- 50 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
Masło roztopić w garnuszku na małym ogniu, zdjąć z palnika i dodać drobno posiekaną czekoladę, cały czas mieszać do powstania sosu czekoladowego.
Zmiksować jajka z cukrem na puszystą masę. Dodać likier, skórkę pomarańczową (wcześniej należy sparzyć oraz utrzeć), następnie cały czas miksując dodajemy przestudzony sos czekoladowy. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sól. Wymieszać do połączenia się składników.
Wyłożyć na blaszkę papier do pieczenia, następnie wykładać masę na ciastka: jedna łyżka jedno ciastko, pozostawiając odstępy.
Piec ok 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 175*C.
Wyciągamy z piekarnika i studzimy.
SMACZNEGO!