Pyszne ciasto budyniowe z kokosem na długie zimowe wieczory 🙂

Składniki:
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1/2 margaryny
- 1/2 szklanka cukru
- 1 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa budyniowa:
- 1 l mleka
- 3 budynie śmietankowe
Masa kokosowa:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 20 dag wiórek kokosowych
- 1/2 masła
Przygotowanie:
Najpierw jajka mieszamy z cukrem i szczyptą soli. Następnie dodajemy margarynę posiekaną i wszystko razem zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy delikatnie i układamy na blaszce.
W między czasie gotujemy budyń. Po przestudzeniu ciepłą masę budyniową wykładamy na ciasto.
Na koniec przygotowujemy masę kokosową ubijając białka z cukrem, dodając do tego żółtka, a po chwili rozpuszczone ostudzone masło oraz wiórki kokosowe. Następnie mieszamy wszystko do połaczenia skladników . Przygotowaną masę kokosową rozsmarowujemy na wyłożony budyń.
Pieczemy ok. 45 minut w 160*C .
Aby zapobiec przypieczenia masy kokosowej w trakcie pieczenia należy położyć papier śniadaniowy.
SMACZNEGO! 🙂