Składniki:
forma 20×30
- 1 kostka masła/margaryny ( ja robie z 125 g masła i 125 g margaryny)
- 1 szkl. cukru
- 5 jajek
- 2 szkl. startej cukinii
- 1/3 szkl. rumu/brandy/wody
- 2,5 szkl. mąki
- 1 szkl. posiekanych orzechów
- 1 szklanka posiekanej czekolady deserowej lub mlecznej
- 1/3 szkl. kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1/4 szkl. mleka
Wykonanie:
Cukinię umyć, usunąć nasiona. Zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Starą cukinię dobrze odcinać z nadmiaru soków.
Miękkie masło zmiksować z cukrem na puszysta masę. Nadal miksując dodawać po jednym jajku, dobrze ubić. Dodajemy startą cukinię i rum. Ciasto wyglądać będzie jak zważone nie ma się co przejmować bo po dodaniu mąki będzie gładkie.
Mąkę wymieszać z kakao, czekoladą, orzechami, sodą, proszkiem i cynamonem.
Dodawać do masy na zmianę z mlekiem. Całość dokładnie wymieszać.
Masę wlewamy do formy 20×30 wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wstawiamy do piekarnika na 50 minut nagrzanego do 180 stopni.
SMACZNEGO!!!
