Składniki:
na tortownice o średnicy ok. 24 cm
- 100 g masła
- 124 g czekolady deserowej lub po 62g gorzkiej i 62g mlecznej
- 155ml mleka
- 3 jajka
- 185 g cukru
- 185 g mąki
- 1,20 łyżeczki proszku do pieczenia
- POLEWA
- 100 g czekolady deserowej
- 50 g masła
Wykonanie:
Jajka ogrzać np. w misce z ciepłą wodą. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
W rondelku umieścić pokrojone masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę, podgrzewać na minimalnym ogniu ciągle mieszając aż składniki się roztopią i otrzymamy gładką masę czekoladową. Odstawić z ognia, dodać mleko i wymieszać na gładką masę.
W misce ubić jajka z cukrem (ok. 4 minuty) na puszystą masę. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Dodać ubite jajka oraz masę czekoladową, zmiksować na minimalnych obrotach miksera lub wymieszać rózgą tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto.
Wyłożyć je do tortownicy, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 minuty do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i studzić przez ok. 30 minut w formie, następnie wyłożyć na paterę.
Polać polewą: do garnka włożyć połamaną na kosteczki czekoladę i pokrojone masło, cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu aż czekolada się roztopi. Od razu odstawić z ognia i polać po cieście.
SMACZNEGO!
Moje ulubione <3