Skip to content

Deserkowo.pl

Pyszne ciasta i desery

Menu
  • Facebook – Bądź na bieżąco
Menu

Ciasto drożdżowe z masą orzechową

Posted on 8 lipca 202030 stycznia 2022 by Asia

Ciasto drożdżowe:

  • 250 ml mleka
  • 70 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 żółtka
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g masła
  • szczypta soli

Nadzienie orzechowe:

  • 300 g zmielonych orzechów laskowych
  • 80 g cukru pudru
  • 200 g słodkiej śmietany 30% lub 100 g mleka
  • 2 białka
  • cynamon (opcjonalnie)

Nadzienie kakaowe:

  • 3 łyżki kakao
  • pół szklanki cukru
  • pół kostki masła

Wykonanie:

Przygotować ciasto drożdżowe:

Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 kopiatymi łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut.

Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać żółtka, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem używając haków/świdrów (miksować 3 minuty).

Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

Przygotowanie masy orzechowej:

W misce wymieszać zmielone orzechy z cukrem pudrem i śmietanę (lub mlekiem). Ubijamy białka na sztywno i dodajemy do masy. Można dodać cynamonu do smaku.

Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 60 x 40 cm. Wyłożyć masę orzechową. Ja dodatkowo posypałam jeszcze kakao wymieszanym z cukrem i wyłożyłam pocięte masło na ciasto ( 3 łyżki kakao wymieszane z pół szklanki cukru, masła pół kostki masła)

Ciasto zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku.

Roladę przeciąć wzdłuż lecz nie do końca.

Rozcięte połówki zapleść ze sobą. Uważać, aby rozcięcie z nadzieniem było widoczne na zewnątrz.

Możemy również nie rozcinać rolady i wrzucić ją w całości do piekarnika jednak efekt końcowy nie będzie tak ciekawy.

Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut na złoty kolor, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Lekko ciepłe lub chłodne ciasto można polukrować.

SMACZNEGO!

Gotowe ciasto drożdżowe

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kategorie

  • Babeczki (8)
  • Bar mleczny (5)
  • Beza Pavlova (1)
  • Boże Narodzenie (5)
  • Ciasta (22)
  • Ciasteczka (15)
  • Deser (5)
  • Donaty (1)
  • Gofry (1)
  • Muffinki (6)
  • Nasze realizacje (6)
  • Pączki (2)
  • Pierniczki (2)
  • Rogaliki (1)
  • Sernik (7)
  • Sernik na zimno (4)
  • Słodkości z różnych stron świata (4)
  • Śniadanie (1)
  • Tarta (2)
  • Torty (3)
  • Wielkanoc (5)

Społeczność

Deserkowo - osładzamy życie
czerwiec 2025
P W Ś C P S N
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
« sty    

Wypieczone

Kuchnia

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Wypieczone

Kategorie

  • Babeczki (8)
  • Bar mleczny (5)
  • Beza Pavlova (1)
  • Boże Narodzenie (5)
  • Ciasta (22)
  • Ciasteczka (15)
  • Deser (5)
  • Donaty (1)
  • Gofry (1)
  • Muffinki (6)
  • Nasze realizacje (6)
  • Pączki (2)
  • Pierniczki (2)
  • Rogaliki (1)
  • Sernik (7)
  • Sernik na zimno (4)
  • Słodkości z różnych stron świata (4)
  • Śniadanie (1)
  • Tarta (2)
  • Torty (3)
  • Wielkanoc (5)

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org
©2025 Deserkowo.pl | WordPress Theme by Superbthemes.com