Ciasto drożdżowe:
- 250 ml mleka
- 70 g cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 2 żółtka
- 500 g mąki pszennej
- 60 g masła
- szczypta soli
Nadzienie orzechowe:
- 300 g zmielonych orzechów laskowych
- 80 g cukru pudru
- 200 g słodkiej śmietany 30% lub 100 g mleka
- 2 białka
- cynamon (opcjonalnie)
Nadzienie kakaowe:
- 3 łyżki kakao
- pół szklanki cukru
- pół kostki masła
Wykonanie:
Przygotować ciasto drożdżowe:
Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 kopiatymi łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut.
Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać żółtka, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem używając haków/świdrów (miksować 3 minuty).
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Przygotowanie masy orzechowej:
W misce wymieszać zmielone orzechy z cukrem pudrem i śmietanę (lub mlekiem). Ubijamy białka na sztywno i dodajemy do masy. Można dodać cynamonu do smaku.
Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 60 x 40 cm. Wyłożyć masę orzechową. Ja dodatkowo posypałam jeszcze kakao wymieszanym z cukrem i wyłożyłam pocięte masło na ciasto ( 3 łyżki kakao wymieszane z pół szklanki cukru, masła pół kostki masła)
Ciasto zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku.
Roladę przeciąć wzdłuż lecz nie do końca.
Rozcięte połówki zapleść ze sobą. Uważać, aby rozcięcie z nadzieniem było widoczne na zewnątrz.
Możemy również nie rozcinać rolady i wrzucić ją w całości do piekarnika jednak efekt końcowy nie będzie tak ciekawy.
Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut na złoty kolor, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Lekko ciepłe lub chłodne ciasto można polukrować.
SMACZNEGO!