Składniki na kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 250 g zimnego masła lub margaryny
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
Masło pokroić w kostkę, następnie szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić na 2 części – około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Delikatna budyniowa pianka:
- 5 białek, można dać więcej wtedy ciasto wyjdzie wyższe
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego po 40 g
- 1/2 szklanki oleju
- 500 g malin lub innych owoców
- Cukier puder do oprószenia
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Następnie układamy maliny otworkami do góry. Maliny lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.
Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec do zarumienienia się ciasta około 35 min.