Składniki:
Kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki tortowej
- 5 żółtek
- 250 g zimnego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
Budyniowa pianka:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 2 opakowania budyniu śmietankowego (65 g), może być inny smak
- 1/3 szklanki oleju
Dodatkowo:
- 400 g truskawek
- ewentualnie cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Na stolnicę wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, a także dodajemy żółtka i masło. Zagniatamy kruche ciasto.
Ciasto dzielimy na 2 części – około 60% i 40%, wkładamy większą do lodówki na 20 minut, a mniejszą do zamrażalnika na czas podpiekania ciasta.
Foremkę (u mnie kwadratowa o rozmiarze 24 x 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na spód foremki wykładamy większą część ciasta, wyrównujemy ręką i nakłuwamy widelcem. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180ºC przez około 15 minut.
W tym czasie zaczynamy ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, wsypujemy stopniowo drobny cukier, cały czas ubijając na najwyższych obrotach miksera. Następnie wsypujemy proszek budyniowy, wlewamy olej i lekko mieszamy trzepaczką.
Na podpieczony, ciepły spód ciasta wykładamy ubitą pianę.
Wyrównujemy i układamy pokrojone w ćwiartki truskawki.
Ścieramy na tarce mniejszą część ciasta i posypujemy wierzch.
Piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Można oprószyć cukrem pudrem.