Skip to content

Deserkowo.pl

Pyszne ciasta i desery

Menu
  • Facebook – Bądź na bieżąco
Menu

Ciasto z wiśniami i bezą

Posted on 10 lipca 202030 stycznia 2022 by Asia

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem budyniowy do ciasta:

  • 6  żółtek
  • 0,5 litra wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 łyżki spirytusu

Frużelina  wiśniowa:

  • 1,5 słoika wiśni ( słoik miał pojemność 0,75)
  • 3/4 szklanki cukru ( w zależności jak wiśnie są słodkie)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2,5 łyżeczki żelatyny

Beza:

  • 6 białek
  • 1 i 1/2 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • opcjonalnie płatki migdałów

Wykonanie:

Biszkopt:

Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem na sztywno. Dodajemy żółtka dalej ubijamy do połączenia się składników. Mąkę, proszek i kakao łączymy razem. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo mąkę i delikatnie mieszamy (ja zawsze robię to ręcznie) aż uzyskamy jednolitą masę. Masę wylewamy na brytfankę wysmarowaną margaryną i wyłożoną papierem. Władamy do nagrzanego piekarnika do 160 C z funkcją termoobiegu na 30 minut.

W międzyczasie robimy frużelinę. Do garnka wsypujemy wiśnie wraz z zalewą i gotujemy do momentu aż zmiękną. Dodajemy cukier i mieszamy aż się rozpuści. Odlewamy szklankę soku i dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Do drugiej połówki dodajemy  żelatynę i mieszamy do momentu aż się  rozpuści. Ściągamy garnek z gazu i mieszamy z sokiem z mąką. Masa powinna być gęsta po dodaniu mąki. Na koniec dodajemy żelatynę i mieszamy odstawiamy do delikatnego stężenia.

Beza:

Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli i cukrem na sztywno. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną delikatnie mieszamy a następnie ocet jabłkowy. Na papierze do pieczenia zaznaczamy obrys bezy wielkość formy do pieczenia. Papier układamy na formie a następnie rozprowadzamy pianę zgodnie z obrysem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika po biszkopcie na 45 minut 160 stopni po tym czasie wyłączamy piekarnik ale nie otwieramy go jeszcze przez 1,5 godziny. Aby beza całkiem wyschła.

Masa budyniowa:

mleko zagotowujemy. W osobnym garnku mieszamy pozostałe składniki ( żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną i pszenną) do uzyskania jednolitej masy. Gry mleko zaczyna się gotować dodajemy go do masy z żółtek, Garnek umieszczamy na małym ogniu i intensywnie mieszamy tak aby nie powstały grudki można to zrobić za pomocą miksera ( ja zawsze mieszam trzepaczką). Mieszamy tak długo aż zacznie się gotować powstaną pęcherzyki powietrza.

Gdy masa ostygnie dodajemy do niej miękkie masło i ubijamy mikserem na koniec dodając spirytus.

Na biszkopt nasączony sokiem z wiśni cytryną i spirytusem umieszczamy masę budyniową następnie rozsmarowujemy tężejąca galaretkę z wiśnia na nią układamy bezę.

Ciasto chłodzimy w lodówce przez całą noc.

Smacznego!

i gotowe 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kategorie

  • Babeczki (8)
  • Bar mleczny (5)
  • Beza Pavlova (1)
  • Boże Narodzenie (5)
  • Ciasta (22)
  • Ciasteczka (15)
  • Deser (5)
  • Donaty (1)
  • Gofry (1)
  • Muffinki (6)
  • Nasze realizacje (6)
  • Pączki (2)
  • Pierniczki (2)
  • Rogaliki (1)
  • Sernik (7)
  • Sernik na zimno (4)
  • Słodkości z różnych stron świata (4)
  • Śniadanie (1)
  • Tarta (2)
  • Torty (3)
  • Wielkanoc (5)

Społeczność

Deserkowo - osładzamy życie
czerwiec 2025
P W Ś C P S N
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
« sty    

Wypieczone

Kuchnia

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Wypieczone

Kategorie

  • Babeczki (8)
  • Bar mleczny (5)
  • Beza Pavlova (1)
  • Boże Narodzenie (5)
  • Ciasta (22)
  • Ciasteczka (15)
  • Deser (5)
  • Donaty (1)
  • Gofry (1)
  • Muffinki (6)
  • Nasze realizacje (6)
  • Pączki (2)
  • Pierniczki (2)
  • Rogaliki (1)
  • Sernik (7)
  • Sernik na zimno (4)
  • Słodkości z różnych stron świata (4)
  • Śniadanie (1)
  • Tarta (2)
  • Torty (3)
  • Wielkanoc (5)

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org
©2025 Deserkowo.pl | WordPress Theme by Superbthemes.com