na małą blachę
Składniki na biszkopt:
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 6 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem czekoladową:
- 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 125 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżki żelatyny
- 50 ml wrzątku do żelatyny
Składniki na krem śmietankowy:
- 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36 %
- 125 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 50 ml wrzątku do żelatyny
Poncz do nasączenia biszkoptu:
- 100 ml kompotu z wiśni lub soku
- 100 ml przegotowanej wody
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka alkoholu (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- 360 g wydrylowanych pijanych wiśni z nalewki
- 50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
Wykonanie:
Biszkopt
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i nadal ubijamy. Dodajemy pojedynczo żółtka i dalej ubijamy. Odstawiamy mikser i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko mieszamy delikatnie najlepiej reką do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wylewamy do prostokątnej foremki, o wymiarach 25cm x 30cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 min (grzałki góra, dół), w temperaturze 170°C. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem, wbijając w sam środek ciasta. Jeśli patyczek będzie czysty, ciasto jest upieczone. Biszkopt zostawiamy na 15 min w wyłączonym, zamkniętym piekarniku. Po tym czasie uchylamy piekarnik i zostawiamy na kolejne 15 min. Potem ciasto wyciągamy z piekarnika, lekko studzimy, a następnie wyciągamy z blaszki, ściągamy papier do pieczenia i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Po ostudzeniu biszkopt dzielimy wzdłuż na połowę i jeden blat wkładamy do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. Drugi blat biszkoptu zostawiamy na później. Biszkopt w foremce nasączamy połową ponczu. Na niego wykładamy wydrylowane wiśnie po całej powierzchni. Tak przygotowany biszkopt odstawiamy na później.
Krem czekoladowy
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zostawiamy do przestudzenia. Czekolada musi być chłodna, ale cały czas płynna. Ubijamy śmietankę kremówkę, a następnie dodajemy serek mascarpone i cukier puder (spróbujmy masę czy potrzeba dodawać jeszcze cukier puder) i wszystko dokładnie ucieramy. Następnie małym strumieniem dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Mieszamy tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy rozpuszczoną we wrzątku i wystudzoną tężejącą żelatynę. Dolewamy małym strumieniem ciągle mieszając mikserem, na małych obrotach.
Masę czekoladową wykładamy do wcześniej przygotowanej blaszki, przykrywając wiśnie, rozkładając po całej powierzchni.
Krem śmietankowy
W misce ubijamy śmietankę kremówkę następnie dodajemy serek mascarpone wymieszaną z cukrem puder a na sam koniec dodajemy tężejącą żelatynę. Wszystko mieszamy i wykładamy na masę czekoladową, rozprowadzając po całej powierzchni.
Na wierzch ciasta, obierkiem do warzyw, ścinamy czekoladę mleczną lub gorzką. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Smacznego!