Składniki: na ok 5 gofrów
- 1 jajko
- 250 ml mleka
- 50 ml oleju rzepakowego
- 160 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 2 łyżki cukru
Dekoracja:
- 250 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- śmietan-fix
- ulubione owoce
Wykonanie:
Przygotowujemy dwie miski, oddzielamy białko od żółtka- do jednej miski wybijamy białko, a żółtko do drugiej. Do żółtka dolewamy mleko, olej, cukier, proszek do pieczenia, szczypta soli oraz stopniowo, mieszając co jakiś czas masę dodajemy mąkę, do uzyskania jednolitej masy.
W drugiej misce ubijamy na sztywno białko. Gdy jest już ubite dodajemy do masy i mieszamy bardzo delikatnie.
Rozgrzewamy gofrownice, wlewamy masę i ok 4 minut pieczemy, wszystko zależy od tego jaki mamy sprzęt.
Gofry dekorujemy np. bitą śmietaną i owocami: do miski wlewamy śmietankę chwilę ubijamy, dodajemy cukier puder oraz śmietan-fix ubijamy, aż do momentu jak masa będzie sztywna, odstawiamy do lodówki.
Dekorujemy gofry i delektujemy się 🙂
Smacznego!