Składniki:
na małą blachę ok 21 cm x 28 cm
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka w temperaturze pokojowej
- 240 g cukru
- 135 g mąki
- mała szczypta soli
- dodatkowo: ok. 50 – 100 g gorzkiej czekolady na wierzch
Przygotowanie:
Przygotować blachę: posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do ok 160*C.
Masło pokroić w kostkę i włożyć do rondelka, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i cały czas mieszając roztopić na małym ogniu, odstawić z palnika.
W oddzielnej misce zmiksować jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i dalej miksować na gładką masę.
Dodać mąkę oraz sól i zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię.
Dodatkową czekoladę pokroić na kawałki i położyć na wierzch ciasta.
Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 30 minut aż ciasto lekko urośnie.
Po upieczeniu i ostudzeniu pokroić na małe kawałki.
Smacznego 🙂