Składniki: na tortownicę ok 24 cm
Spód:
- 175 g Oreo (bez nadzienia, nadzienie usuwamy), lub inne herbatniki kakaowe
- 70 g roztopionego masła
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- 750g serka kremowego (Polecam: Mój Ulubiony)
- 4 jajka
- 450 g mleczka skondensowanego słodzonego (Polecam: SM Gostyń)
- 300 g pistacji, Użyłam: PISTACJE ŁUSKANE BEZ ŁUPIN, Spiżarnia Łowicka
- 100 g białej czekolady
- 50 ml śmietanki 30%
Polewa:
- 100 g białej czekolady
- 50 ml śmietanki 30 %
Do posypania:
- 20 g zblendowanych pistacji
- jadalne kwiatki
Przygotowanie:
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka wrzucić do malaksera i zmiksować na proszek, dodajemy stopione masło, mieszamy. Tak powstałą masę wylepiamy spód tortownicy dociskając do dna. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
W misie miksera umieścić: serek, jajka, zblendowane na „piasek” pistacje, mleczko skondensowane. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.
Zagotować śmietankę, a następnie dodać do niej połamaną na kawałki białą czekoladę, mieszać do połączenia, po przestudzeniu całość dodać do masy serowej. Wszystko ponownie szybko zmiksować, do połączenia masy.
Wylać masę pistacjową na spód ciasteczkowy, wstawić do nagrzanego piekarnika do 120*C na 1h10 min (góra-dół). Po tym czasie sprawdzić, czy masa jest lekko „ścięta”, jeśli tak, to wyciągnąć z piekarnika. Ewentualnie potrzymać krótko w wyłączonym piekarniku.
Przygotować polewę:
Zagotować 50 ml śmietany z połamaną 100 g czekoladą, wymieszać do połączenia. Wylać na sernik, rozprowadzić równo po powierzchni, posypać pistacjami oraz płatkami kwiatów.
Włożyć do lodówki, schłodzić przez całą noc.
Smacznego!