Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 70 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie
Masło pokroić na małe kawałki, dodać wszystkie składniki na ciasto kruche i zagnieść na jednolitą masę. Następnie owinąć ją w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremką i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok 13 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasteczka lekko się przyrumienią. Po upieczeniu pozostawić do całkowitego ostygnięcia.