Składniki:
Forma: keksówka 30cmx12cmx8cm
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 150 g cukru
- 200 g masła
- 4 średnie jajka
- 1 cytryna
- łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Oddziel białka od żółtek. Białka odłóż do osobnej suchej miski. W jednej misce umieść razem cukier, miękkie masło oraz żółtka jajek. Całość miksuj kilka minut, aż masa zrobi się puszysta a cukier całkowicie się w niej rozpuści.
Przygotuj sok ze skórką: Z dobrze umytej i wyszorowanej sporej cytryny zetrzyj część skórki. Wyciśnij też cały sok i połącz ze skórką.
Do miski z kremem z masła i żółtek dodaj przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę oraz sok z cytryny ze skórką. Całość miksuj do uzyskania gęstej masy.
Do czterech białek możesz dodać szczyptę soli. Zacznij ubijać białka. Białka ubijaj mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo je zwiększaj. Nie ubijaj zbyt długo.
Ubitą pianę z białek dodawaj stopniowo do ciasta. Każdą łyżkę białka delikatnie wmieszaj w ciasto. W ten sposób dodaj całą pianę.
Foremkę wysmaruj resztkami masła i obsyp drobną bułką tartą. Nadmiar bułki wysyp do zlewu. Ciasto na babkę cytrynową przełóż do formy i wyrównaj powierzchnię.
Babkę cytrynową umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni z trybem grzania góra/dół. Formę umieść na środkowej półce. Babkę piecz około 40 minut. Już pod 35 minutach możesz lekko uchylić drzwiczki piekarnika i drewnianym patyczkiem do szaszłyków sprawdzać czy ciasto już się upiekło. Wilgotna babka cytrynowa z masłem nie będzie bardzo wysoka.
Smacznego!