Składniki: na formę o wymiarach 20x30cm
Spód orzechowy:
- 200 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 70 g cukru
- 100 g mielonych orzechów włoskich
- 1 jajko
- szczypta soli
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 200 g mlecznej czekolady
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 150 g powideł śliwkowych
Dodatkowo:
- suszone śliwki
- orzechy do dekoracji
Wykonanie:
Wymieszać wszystkie składniki spodu orzechowego (najlepiej w robocie kuchennym) na jednolitą masę. Zlepić w kulkę i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę.
Kulę z ciasta rozwałkować i wyłożyć spód formy o wymiarach 20 x 30 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwaj widelcem, włóż na ok 20 minut do lodówki.
Formę z ciastem przełóżyć do nagrzanego piekarnika o temperaturze 170 stopni i piec około 35 minut. Wyjąć i ostudzić.
Śmietankę umieścić w garnku i podgrzać. Drobno posiekaną czekoladę dodać do śmietanki, chwilę poczekać i mieszać aż uzyskamy jednolitą masę.
Na spód mazurka rozsmarować powidła, następnie ułożyć połówki suszonych śliwek. Wyłożyć polewę czekoladową i udekorować orzechami. Wstawić do lodówki do czasu aż krem zastygnie (min. 1 godzina).
Smacznego!