Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 100g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 150ml gazowanej wody mineralnej
- 100ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g malutkich kawałków czekolady lub groszku czekoladowego
Przygotowanie:
W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia.
W drugiej misce wymieszać trzepaczką gazowaną wodę mineralną, olej i jajka.
Następnie wymieszać składniki z obu misek, tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką kawałki czekolady.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto nałożyć do papilotek.
Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Studzić przez parę minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągnąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego!
