Składniki:
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka masła czyli 200 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru białego
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 duże jajka
- 2 szklanki czekoladowych kropelek, lub małych kawałków czekolady
- 1 szklanka posiekanych orzechów
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 175*C
W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól.
W drugiej misce utrzeć masło za pomocą miksera, następnie dodać oba rodzaje cukru, jajka oraz ekstrakt z wanilii i wszystko razem wymieszać.
Połączyć ze sobą zawartość obu misek i wszystko razem wymieszać.
Dodać do masy kawałki czekolady oraz posiekane orzechy, ponownie wymieszać.
Wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
Za pomocą łyżki formować okrągłe placuszki – 1 niezbyt czubata łyżka – 1 ciastko.
Piec do zarumienienia ok. 10-15 min. Studzić na kratce.
Smacznego!