Składniki:
na tortownicę o średnicy ok 25 cm
Spód:
- 200 g herbatników
- 90g masła
- łyżeczka cukru pudru
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego (Polecam ser Piątnica)
- 300 ml śmietany 18%
- 220 g cukru
- 5 jajek
- skórka otarta z 1 dużej sparzonej pomarańczy
- 10g mąki ziemniaczanej
Polewa:
- 300 ml śmietany 18%
- 25g cukru pudru
Wykonanie:
Zblendować/pokruszyć herbatniki na proszek. Dodać cukier puder, i stopione masło. Tak powstałą masę wylepiamy spód tortownicy dociskając do dnia (tortownice należy wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia). Wstawiamy do lodówki na ok 20 minut.
Nagrzewamy piekarnik do 170*C, grzanie góra-dół, na dnie piekarnika umieszczamy płaskie naczynie żaroodporne z 500ml wrzątku.
Wszystkie składniki masy serowej w dużej misce miksujemy na niskich obrotach, by się połączyły, jednak nie dłużej niż ok 30sekund.
Masę serową przekładamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 1h25min. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki, a sernik pozostawiamy do wystudzenia przez ok 1h. Po wyjęciu z piekarnika studzimy w tortownicy.
Polewę przygotowujemy łącząc śmietanę z cukrem pudrem, następnie wylewamy na wierzch przestudzonego sernika. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.
Smacznego!