Składniki:
Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:
Biszkopt:
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 80 g cukru
- 45 g mąki pszennej
- 12 g kakao
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 45 ml zimnej wody
Pianka jogurtowa:
- 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 250 g jagód
- 3 galaretki z owoców leśnych
- 500 ml wrzątku
- 160 g drobnego cukru
Mus jagodowy:
- 250 g jagód
- 1 galaretka z owoców leśnych
- 200 ml wrzątku
- 10 g cukru pudru
Wykonanie:
Jajko, żółtko oraz cukier ubijamy na jasną, puszystą masę. Dodajemy wodę oraz mąkę przesianą z kakao. Miksujemy na niskich obrotach tylko do momentu połączenia się składników.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy 15 min w 180*C.
Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia, a następnie zdejmujemy z niego papier i ponownie umieszczamy w tortownicy.
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i kiedy zaczną delikatnie tężeć, dodajemy do nich zmiksowane jagody.
Mleko skondensowane łączymy z cukrem i ubijamy, aż się spieni i znacznie powiększy objętość. Następnie wlewamy do niego galaretki i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Tężejącą masę przelewamy na wystudzony biszkopt i od razu wstawiamy do lodówki.
Jagody miksujemy z cukrem pudrem, a następnie łączymy z rozpuszczoną we wrzątku galaretką. Przestudzony mus przelewamy na zastygniętą piankę jagodową i ponownie wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego!
