Wersja zdrowsza tłustego Czwartku czyli puszyste pieczone donaty 😊
Składniki: na 7 sztuk
- 130g mąki pszennej
- 70g cukru
- 1 jajko
- 100ml maślanki
- 50g masła
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- Szczypta soli
- Skórka z 1 cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Lukier:
- 200g cukru pudru sok z cytryny
- lub
- 200g cukru pudru
- Wrzątek do uzyskania odpowiedniej konsystencji
- barwnik
Wykonanie:
Rozpocząć od rozpuszczenia masła, ponieważ później musi ostygnąć. Odmierzyć resztę składników. Piekarnik nagrzać do temperatury 175*C, grzanie góra- dół. Do miski wybijamy jajko i dodajemy cukier, wszystko razem mieszamy. Następnie dodajemy rozpuszczone, wystudzone masło, dolewamy maślankę, odrobinę ekstraktu waniliowego i dodajemy skórkę z cytryny, mieszamy, do całości dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Wszystko razem miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać ciasto do (wcześniej wysmarowanej masłem) specjalnej formy na donaty do 3/4 wysokości. Piec na środkowej półce przez 15-17 minut, do delikatnego „zezłocenia”. Sprawdzić drewnianym patyczkiem. Gotowe Donaty wyciągnąć z piekarnika i jeśli używamy formy silikonowej należy pozostawić w niej donaty do przestudzenia.
Lukier:
Mieszamy cukier puder z wrzącą wodą, można dodać wybrany barwnik oraz ulubione posypki.
Inny sposób:
Przygotować lukier ucierając cukier puder z sokiem z cytryny. Konsystencja powinna być raczej gęstsza tak aby lukier całkowicie nie spłynął z Donatów.
Smacznego!