Składniki:
na ok 15 sztuk
- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 170 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g jagód (ok. 1 szklanki)
DO PODANIA
jagody / jogurt / dżem/ cukier puder
Wykonanie:
Wymieszać jogurt z jajkami i cukrem wanilinowym za pomocą rózgi, widelcem lub mikserem na wolnych obrotach. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia (najlepiej bezpośrednio przez sitko) i wymieszać lub delikatnie zmiksować tylko do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę. Dodać jagody i delikatnie wymieszać łyżką.
Rozgrzać patelnię (np. dużą naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką), nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy.
Smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione.
Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia.
Smacznego!