Składniki na ok 15 placków:
- 250 g półtłustego twarogu
- 3 łyżki mąki
- 3 jajka
- ok. 200 g jagód
- szczypta soli
- (można dodać do ciasta 2-3 łyżeczki cukru)
Oddziel żółtka od białek, następnie białka ubij na sztywno z odrobiną soli.
W tym czasie do żółtek dodaj pokruszony ser i mąkę. Dokładnie wymieszaj, rozgniatając grudki sera. Masa powinna mieć możliwie jednolitą konsystencję.
Do masy serowej dodaj ubitą pianę z białek i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj jagody i ponownie delikatnie wymieszaj całość tak, by białkowa piana nie opadła, a jagody nie rozpadły się.
Lekko natłuść patelnię, nałóż łyżką nie wielką ilość masy formułując placek. Placki smaż z obydwu stron, aż ładnie się zrumienią.
SMACZNEGO!
