Składniki:
- 200 g deserowej lub gorzkiej czekolady (lub 100g gorzkiej czekolady i 100g mlecznej)
- 100 g masła
- 2/3 szklanki cukru
- 3 duże jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 i 2/3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru do obtoczenia
Wykonanie:
W kąpieli wodnej roztopić połamaną na kosteczki czekoladę i pokrojone na kawałki masło.
Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier, potem żółtka i ekstrakt z wanilii. Wymieszać z rozpuszczoną czekoladą.
Mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia wsypać do masy czekoladowej i wymieszać na jednolitą masę. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc.
Z zimnego ciasta uformować kuleczki o szerokości 2,5 cm, obtoczyć je dokładnie w cukrze pudrze i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Masa powinna być dobrze schłodzona ponieważ dzięki temu po upieczeniu cukier puder na powierzchni ciastek nie namoknie, a ciasteczka ładnie popękają.
Piec przez ok. 12 minut w temperaturze 170ºC.